Ako si spraviť v kuchyni tú správnu predvianočnú atmosféru?
Doplnkami s vianočnými motívmi, ktoré pohladia tvorivú gazdinku – chňapka, utierky, zástera s vianočnými motívmi sobíkov, embosovaný valček alebo šikovná forma na vykrajovanie medovníčkov (zatlač raz a máš celý plech!)…
A k tomu vôňa punču a CD s vianočnými piesňani, alebo si ich v rytme doby pustíte rovno z youtube?
Recept na vždy a stále mäkké medovníčky:
1/2 kg hladkej múky,
18 dkg práškového cukru,
12 dkg masla,
3 celé vajcia,
3 polievkové lyžice medu,
1 čajová lyžička sody bicarbony,
1 čajová lyžička perníkoveho korenia (zvykli sme si namiešat mletý aniz, hrebíček a badián – pomleté na mlynčeku na korenia alebo na kávu, na škoricu majú u nás niektorí alergiu).
Všetko spolu zmiesiť, nechať odležať aspoň 2 hodiny (my nechávame aj 1 deň) a potom už len vykrajovať a piecť.
Vyvaľkať cesto na cca 0,5 cm hrúbku, potrieť rozšľahaným vajíčkom. My ich nezdobievame cukrovou bielkovou polevou, dávame iba orech alebo kešu orech alebo mandle na ozdobu. Lebo ich robíme predovšetkým na maškrtenie pri vianočných rozprávkach a filmoch a cukrová poleva prišla každému veľmi sladká.
Vyhriať rúru na 180 stupňov – pečú sa krátko, cca 5 min, sledujte ich. Prvá várka sa niekedy pomalšie pečie, ale keď je už naozaj dobre rozohriata rúra, tak to ide ako po masle…
Rady na záver:
My zvykneme robiť z dvojnásobnej dávky a to vydrží na celé Vianočné sviatky, i na darovanie po troške rodine.
Vychytávka, obľúbená u nás hlavne deťmi: Zliepame medovníčky džemom alebo lekvárom, rožtek namočíme do roztopenej čokolády. Takto džemom zlepené sú najmäkšie, aké si viete predstaviť.
Cestu sa nič nestane, aj ak ho necháte v chladničke dva tri dni a pečiete po večeroch postupne, ako máte čas.
Medovníky uchovávajte v krabičke, vložte do nej na štvrťky pokrájaný krajec chleba. Vďaka chlebíku v krabičke zmäknú aj medovníčky. Niekto dáva polku jabĺčka.